Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Καθαρά Δάση

852011

Ημερομηνία Καθαρισμού

Αττική, Δάσος Καισαριανής

ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: ΚΟΜΒΟΣ ΣΑΚΕΤΑ
ΩΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: 10π.μ.

Το αισθητικό δάσος της Καισαριανής βρίσκεται στον Υμηττό και εκτείνεται από τη Μονή Καισαριανής μέχρι την Καλοπούλα, έχει δε συνολική έκταση 4.460 στρέμματα.

Κυριαρχούν τα πεύκα και τα κυπαρίσσια αλλά και οι κέδροι και οι αμυγδαλιές ενώ στην περιοχή υπάρχουν και σημαντικά μνημεία. Το δάσος αυτό υπέστη μεγάλα πλήγματα κατά τον 20ό αιώνα, καθώς αποψιλώθηκε ένα μέρος του από τους κατακτητές, αποχαρακτηρίστηκε ένα άλλο μέρος του κατά τη δικτατορία για να χτιστεί η Πανεπιστημιούπολη και συνέχισε κατά τη μεταπολίτευση να μειώνεται όσο αυξανόταν η οικιστική πίεση.

Οι αναδασωτικές επεμβάσεις, από τη Φιλοδασική Εταιρεία, στο σύνολο του Αισθητικού Δάσους είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μωσαϊκού βλάστησης όπου κυριαρχεί το πεύκο (τραχεία πεύκη) σε αμιγείς συστάδες ή σε ανάμειξη με κυπαρίσσι και με πλατύφυλλα είδη όπως κουτσουπιά, χαρουπιά και χνοώδη δρυ.

Η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών ιδρύθηκε το 1899, ως μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική Οργάνωση, με σκοπό την Αναδάσωση χέρσων εκτάσεων στην Αθήνα και την ανάπτυξη φιλοδασικής και περιβαλλοντικής συνείδησης. Αναδασώθηκαν οι λόφοι του Λυκαβηττού, Φιλοπάππου, Αρδηττού, των Νυμφών και της Πνύκας καθώς και οι πλαγιές της Ακρόπολης. Το 1945 η Φιλοδασική ξεκίνησε την αναδάσωση συνεχομένων τμημάτων του Δυτ. Υμηττού με επίκεντρο την ερειπωμένη τότε Μονή Καισαριανής, την οποία, με επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αναστύλωσε. 

Ξαναφυτεύτηκε ο Ιστορικός Ελαιώνας, με βάση χαλκογραφίες του 18ου αιώνα και ανοίχθηκαν δασικοί δρόμοι και μονοπάτια. Δημιουργήθηκε επίσης Βοτανικός Κήπος και Φυτώριο. Στις μέρες μας, μία ομάδα 20 ανθρώπων εργάζεται σε μόνιμη βάση, φροντίζοντας, αναπτύσσοντας και προστατεύοντας το Αισθητικό Δάσος. 

Όλο αυτό το τεράστιο έργο η Φιλοδασική το επιτελεί με πόρους της Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας και μόνο. Τια τη δράση και το έργο της η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών έχει βραβευθεί δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα FORD. To 1993 o ευρύτερος χώρος που περιβάλλει τη Μονή και περιλαμβάνει τα Βυζαντινά μνημεία, τον Βοτανικό Κήπο και τα Φυτώρια, που με παραχωρητήρια του Ελληνικού Κράτους διαχειρίζεται η Φιλοδασική, ανακηρύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.  

Το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με τη δράση «Καθαρά Δάση»  πραγματοποίησαν καθαρισμό της Δασικής περιοχής από οργανική ύλη και απορρίμματα. Καθαρίσαμε 40 στρέμματα του Δάσους, συλλέξαμε 350 κιλά απορριμμάτων ανακυκλώσιμων υλικών και συγκεντρώσαμε περίπου 3,5 τόνους οργανικής ύλης η οποία θρυμματίστηκε και επαναχρησιμοποιήθηκε ως λίπασμα.

 

 

 

Χάρτης Περιοχής Αναδάσωσης

 

Αποστολή σε φίλο εκτύπωση Αύξηση Μείωση

© 2011 Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε